2016. augusztus 12., péntek

ROZMARINGOS TOJÁS MÁSKÉNT - avagy hála a taxisofőrnek

Húsz éve is lehet, hogy kipróbáltam az eredetit. Juhtúróval, füstölt sajttal, friss rozmaringgal és frissen őrölt színes borssal. Sugallat volt…egy "dobjunkösszevalamitafridzsibenlévőmaradékokból" pillanat szülötte. Szokatlan, különleges ízvilág kerekedett, ... csodálatos összhangja a selymessé olvadt juhtúrónak, finom füstölt ízű zamatos falatoknak, amik izgalmassá tették a rájuk ütött tojásréteget. Minden falat más-más intenzitású ízorgiaként hálálta meg a figyelmes rétegezést. A rozmaring kiválóan harmonizál a juhtúróval és a füstölt ízzel.

Napok óta készültem rá… Nőtt a vágy… nem voltam tudatos, - nem voltam piacon - és még mindig hiányzott valami… a napokban még juhtúrót sem kaptam a kis sarki boltunkban, ...hogy friss rozmaringról ne is beszéljek. Későig voltam benn tegnap.  Egy olyan taxival jöttem haza, aminek sofőrje kiegészítette/megkoronázta receptemet egy ötlettel.

Ő reggelente a tojás alá, paradicsom szeleteket süt. Egy héten 5x is képes lenne ilyet enni - mondta…Ez felkeltette az érdelődésemet. Addiktívnak tűnik. Ma este kipróbáltam. A rozmaringos tojásom alá egy nagyobb paradicsomot szeleteltem, meghintettem himalája sóval és amikor mindkét oldalát megkapta a felforrósított vaj, rámorzsoltam egy kevés juhtúrót, ráütöttem 3 tojást és rávagdaltam egy keveset a ma vásárolt friss rozmaringból. Ráreszeltem egy kevés füstölt sajtot és már csak az őrölt bors hiányzott. Fennséges illata lett. Nyucsek és Ciróka is megbabonázottan figyeltek, végig.  Hihetetlen, hogy egy vékonyra vágott paradicsomszelet mire képes! Örök hála a sofőrnek! Ha ismered, add át neki hálás köszönetemet! :)

2 megjegyzés:

  1. Egészen éhes lettem, pedig most ettem finom ajvárt, még az utolsó tavalyit, egy kis juhsajttal. Ki fogom próbálni.
    A sült paradicsom, ha egyben van, az angol reggeli része, és úgy is addiktív. Bár nekem a paradicsom minden formában addiktív.

    VálaszTörlés
  2. Szerettem volna képet keresni hozzá… de annyira gyönyörű, inspiratív sült parik voltak, hogy meg is feledkeztem az eredeti szándékról…csak az elhatározás maradt: máskor, más ételekhez is kipróbálni! :)

    VálaszTörlés